Trabzon Tereyağı
Trabzon Tereyağı
Tereyağının sarı rengi, hayvanların beslendiği bitkilerde bulunan “karoten” zenginliğine bağlıdır. Yazın yapılan tereyağı, kışın yapılan tereyağından daha sarıdır. Tüketicinin, tereyağını tercih etmesinin sebebi, A ve D vitaminleri ve karoten gibi, besleyici maddelerin bulunmasındandır. Süt hayvanının cins ve ırkına bağlı olmak kaydıyla, 5-10 kg sütten 1 kg tereyağı elde edilmektedir. Tereyağının içeriğinde ortalama olarak %84 yağ, %0.8 protein, %0.5 karbonhidrat ve %15-16 su vardır. 100 gr tereyağı, 785 kilo kalori verir. Tereyağının eritilmesiyle elde edilen yağa sadeyağ denir. Tereyağı buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Tereyağı herkese tavsiye edilebilecek çok önemli bir gıdadır.
Yorum Gönder